Agenda
Twitter & Facebook

Facebook

 

Home

27 april 2012 - www.vilt.be

Boeren uit Ieper en omstreken verzamelden vrijdag om hun ongenoegen te uiten over het voorstel van ruimtelijk uitvoeringsplan Ieperboog-Zuid. De landbouworganisaties hadden voorzichtig positief nieuws voor hen. De administratie is ingegaan op de eis van Boerenbond en ABS om met een nieuw voorstel te komen met "ernstige" doelstellingen voor natuur en onroerend erfgoed.

Naar aanleiding van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog wil minister Bourgeois een groot deel van de Westhoek door UNESCO laten erkennen als werelderfgoed. Om dit te realiseren, moest er volgens de minister zeer snel een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) komen voor de Ieperboog. Dat is het gebied ten oosten en ten zuiden van Ieper, één van de meest landelijke gebieden van West-Vlaanderen. "Omwille van de tijdsdruk werd er zeer onzorgvuldig gewerkt door de Vlaamse administratie en legde men vorige maand een RUP-voorstel op tafel dat totaal onaanvaardbaar is voor de boeren", verklaart Boerenbond.

Het RUP-voorstel beslaat een oppervlakte van ongeveer 12.000 hectare, waarvan het grootste deel in landbouwgebruik is. In het RUP voorziet men bijkomend 1.055 hectare natuur, 3.590 hectare natuurverwevingsgebied en 5.600 hectare bouwvrij agrarisch gebied. "Als klap op de vuurpijl wordt omzeggens voor het hele RUP van 12.000 hectare de overdruk erfgoedlandschap voorgesteld", hekelt Boerenbondvoorzitter Piet Vanthemsche. "De impact op de landbouw in één van de beste akkerbouwgebieden van Vlaanderen zou bijgevolg zeer groot zijn."

Boerenbond wijst met rationele argumenten op de gevolgen en vraagt de administratie om haar huiswerk opnieuw te doen, "niet meer met de botte bijl maar zeer zorgvuldig met een scherpe scalpel". Na overleg met de landbouworganisaties Boerenbond en ABS is de administratie zich bewust van het feit dat het voorliggende plan onuitvoerbaar is. De administratie belooft het plan te herwerken. Boerenbond blijft naar eigen zeggen alert en zal het nieuwe voorstel zeer kritisch bekijken.

Voor Hendrik Vandamme, voorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat, staat het bij voorbaat al vast dat het nieuwe voorstel er gans anders zal moeten uitzien dan het oude. "Daarin bleef immers maar 90 hectare agrarisch gebied zonder beperkingen over", zegt Vandamme. "Daarvoor is absoluut geen draagvlak want op bedrijfsniveau zouden er zich drama's afspelen." Ook buiten de landbouwsector valt het RUP naar verluidt in slechte aarde.